Teenagerhund – Pubertethund

Teenagerhund – Pubertethund

Teenagerhund – Pubertethund – Hvad sker der? Læs denne artiklen for at undgå misforståetlser og bedre at forstå din hunden.

Når din hvalp kommer i puberteten, vil der uundgåeligt ske store forandringer i dens opførsel. Den er ikke længere kun sød og nuttet, men også noget af en prøvelse.

Dette er helt normalt, og hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil i for alvor få knyttet et tæt bånd.

Det er med unghundens pubertetsalder, som det er med børns teenagealder – nogle frygter den, og nogle lærer at leve med den. Vi ved inderst inde, at det kun er en periode, men den kan sætte selv den mest erfarne hundeejers tålmodighed på en gevaldig prøve undervejs.

Hormonerne pumper

Ungdomsfasen, som varer fra omkring 6 til 14 måneder, afhænger af race og blanding af racer og er samtidig meget individuel. I den periode bliver hundens hjerne pumpet fuld med en kæmpemæssig mængde hormoner, og det påvirker naturligvis adfærden. Unghunden er under konstant fysisk forandring, samtidig med at den på mange måder mentalt stadig er en hvalp.

Hos hanhundene øges testosteronproduktionen, og det kan give dig udfordringer når i møder andre hanhunde.

Hos tæverne kan den forhøjede produktion af østrogen og progesteron skabe en irritation mod andre hunde, samt et øget ressourceforsvar. Selv den mest sociale og nemme hvalp kan forandre sig drastisk under hormonperioden og blive til en reaktiv, ressourceforsvarende og totalt forstyrret unghund.

Vær forberedt

Desværre er det lige i denne periode, at mange unghunde bliver omplaceret og indleveret på internat rundt omkring i Danmark. Nogle bliver endda aflivet. Det er derfor vigtigt information om, hvad der sker inden i ding hund, og hvordan du bedst kan komme ud på den anden side.

Du har måske haft hund før, men fået dårlige råd, eller også har du aldrig oplevet det før med dine andre hunde. Hvis du er førstegangs hundejer, så er det ikke sikkert, at du ved, at også hunde kommer i puberteten, og har viden om, hvordan du bedst kan håndtere din hunds adfærd i den periode.

Undgå konflikter med teenagerhund – Pubertethund

En teenagerhund vil handle andreledes, end da den var hvalp eller som voksen, i mange situationer. Unghun handler både ud fra den forandring, der sker, fysisk og psykisk, inde i dens krop, samt ud fra den udvikling den gennemgår , i at prøve at forstå relationer med omverdenen. Det er primært relationen med dig og resten af familien, men også med de mennesker og de hunde, som færdes i dens miljø.

På mange måder ligner unghundealderen vores teenagealder – omend adfærden er anderledes, så er det helt den samme hormonelle forandring der sker i kroppen.

Det er vigtigt at huske på, for lige i denne periode kan du få tudes ørerne fulde af formaninger om, at du skal sætte din unghund på plads og vise den, hvem der bestemmer. Hvis du har haft en teenagere i huset, så ved du, at det ikke hjælper at få konflikter – det gør det hele endnu værre.

Stresser din teenagerhund – pubertethund er det din store opgave at få den stresset ned. Tal roligt og giv den tryghed. En stresset teenagerhund – pubertetshund har et dårligt hundesprog. De taler højlydt og mange gange kan de laver udfald.

Hvad sker der?

En teenager – pubertethund vil gerne udforske miljøet mere og har en tendens til at reagere med en højere intensitet og en større anspændthed på andre hunde og mennesker. De kan blive mere frygtsomme i perioder og være bange for ellers helt normale ting. Det kan være en bil, plastikpose, fugl, mennesker som er lidt anderledes eller ser anderledes ud. Den begynder at knurre og gø i haven, når nogen går forbi, eller når der kommer gæster. Din hund er med et forandret.

Den unge hvalp gør alt for at skabe en god relation til dig, fordi den har behov for din omsorg, mens unghunden er mere fokuseret på verden omkring sig. Der sker et helt naturligt skift. Hunden fokus ændres fra at koncentrere sig om dig til at undersøge og udforske alt det, der findes i den miljø. Det er ikke anderledes end vores egen udvikling fra at være barn til at blive voksen. Men det kan være ekstremt frustrerende og bekymrende, og det kan få os til at handle uhensigtsmæssigt.

Det er naturligt

Lad os slå fast med syvtommersøm: teenagerhund – pubertethund’s  opførsel handler ikke om at tage magten fra dig eller overtage styring og kontrol i hjemmet. Afstraffelse, spærre den inde i bur og råben fra ejers side, skaber kun frygt, stress og nedbrydder hundens selvtillid. Det vil have konsekvenser for resten af hundens tid.

Perioden er styret af hormoner og den helt naturlige udvikling, der ligger i at forsøge sig frem, overvinde forhindringer, opbygge selvtillid, skabe sociale relationer og finde ud af, hvem den er, og hvilket forhold den har til dig og resten af sin familie.

At leve med en teenagerhund – pubertethund

Først og fremmest skal du minde dig selv om igen og igen, at der er tale om en periode. Din hund vil blive roligere med alderen. Indtil det sker, kan du hjælpe din unghund igennem perioden ved at støtte den på forskellig måder.

Stimulering og aktivering

Du kan hjælpe din hund, og dig selv, ved korrekt stimulering og aktivering.

Jeg plejer selv at sørge for at gå ture i nye miljøer og give mine hunde mulighed for at udforske og undersøge omgivelserne. Gå gerne i kuperet terræn, skov eller bakker, så din hund får brugt sine muskler naturligt. Det handler ikke om at gå lang, men om at gå på opdagelse sammen.

Balanceøvelser og motoriske øvelser øger din hunds kropskontrol og giver samtidig en skøn mental og fysisk træt hund.

Stimulering

70% af hundens energi sidder i hovedet. Det er hjernen – øjne – næse og mund. Lav masser af udfordringer og lege hvor disse sanser kommer i brug.  Det vil sige det er ikke nok at gå en tur.

  • bide i hundeben (råt da det ikke skader hunden – kalv eller okse)
  • Hjernegymnastik (giv den opgaver som den selv skal løse)
  • Mad gives ikke i hundeskål (maden kan ligge i plastikflaske – søge/finde – toiletrulle/køkkenrulle o.s.v)
  • Sæt jer gerne ved bænk og se hele verden som i en film (selvkontrol)
  • En gåtur skal aldrig være ens (det at hunden ikke ved hvad der kommer til at ske – vækker dens interesse)
  • Gemmeleg for hunden (børn eller andre kan gemme sig)

 

Sjove balanceøvelser

  • Op på noget (lavt til at starte med)
  • Gå Balance (bredt til at starte med)
  • Gå igennem noget (bildæk, ens ben m.m)
  • Hoppe over noget (ikke for hvalpe og ellers lavt)
  • Gribeøvelser (grib for eksempel en godbil eller noget legetøj)

Sjove styrkeøvelser

  • Trække i noget (for eksempel små træk som i trækkeleg)
  • Op med forpoterne på noget (op af et stakit, en væg, et træ eller andet)
  • Krybe under noget (højt til at starte med)
  • Skubbenoget (for eksempel skubbe en stor bold)

Træn med din hund

Træn din teenagerhund – pubertethund løbende. Træning og læring stopper aldring. Har i gået til hvalpetræning, så er det utrolig vigtigt at i fortsætter med træning netop når din hund er teenager. Her er træning mere med leg og sjov.

Der er øvelser, som du bør fokusere mere på end andre, og som er vigtige lige for dig og din hund. Det kan for eksempel være, at du skal lægge mere vægt på at lave sjove indkald, så din hund elsker at komme, når du kalder, i stedet for at øve ‘sit’  ‘dæk’

Leg med din teenagerhund

Leg, som du ville lege med et varn. Vær fjollet, glad og engageret når du leger.

Det kan være trækkelege med legetøj eller jagtlege, hvor i skiftes til at prøve at fange hinanden. Hunde elsker den leg.

Leg er livsfremmende og styrker jeres positive relation til hinanden.

”Men må jeg gerne lave jagtelege og trækkelege med min hund?” JA

”Men udvikler det ikke dominans og aggressivitet?” NEJ

Hvis du leget i for lang tid, kan din hund godt blive overgearet.  Giv din hund noget at tygge på, et tyggeben eller andet, som tager tid. Det øger udskillelsen af beroligende hormoner. Næste gang du leger, så sørg for at stoppe legen tidligere, og afslut altid med et tyggeben eller en Kong med fyld i kurven.

Ros din teenagerhund 

Under puperteten kan vi have en tendens til at fokusere på alt det hunden gør forkert, og det vi ikke ønsker.

Husk at rose din teenagerhund – pubertethund hver dag, mange gange, for alt det, din hund gør, som du ønsker. Når den lægger sig roligt ned. Når den hilser på mennesker uden at hoppe op. Når den ikke gør i haven, når nogen går forbi. Husk at rose den for bare at være dejlig, smuk, sjov og fræk. Giv minimum 10-15 gratis godbidder hver dag.

Lad være med at skælde ud. Brug i stedet ignorering og afledning. Det vil sige, at du får hunden til at blive så vildt interesseret i noget andet, som du tilbyder, at den glemmer alt om at tygge i bordbenet, trække i dugen, eller hvad den ellers har fundet på af tossestreger.

Den rigtige Socialisering af teenagerhund – pubertethund

Socialisering er vigtig, men det er endnu vigtigere, at du vælger den rigtige socialisering for din hund. At slippe sin hund løs til fri hundeleg med fem til ti- eller flere – andre løse hunde er direkte uansvarligt og kan skabe varige sociale problemer. Dette skal læres både for hund og ejer. Rigtig mange hunde har det direkte dårligt sammen med for mange hunde på en gang. De prøver at få hjælp fra ejeren, men får ingen, og det er et alvorligt tillidsbrud.

De fleste aggressionsproblemer udspringer fra en følelse af usikkerhed og utryghed.

Teenagerhund – Pubertethund kan lige pludselig få en følelse af frygt, som den ikke har vist før i samme situation. Såfremt din hund oplever dette mere end en gang og ikke får hjælp, vil den lære at håndtere situationen på sin egen måde, som oftest er forøget aggressivitet.

Sørg for, at din hund møder rolige og venlig hunde, hvor du kan se at din hunds signaler bliver respekteret. Hjælp din hund, hvis du kan se, at den ikke bryder sig om legen eller mødet. Lad din hund bestemme om den ønsker at hilse på andre hunde og mennesker.

Få hjælp til din teenagerhund – pubertethund

Kontakt en professionel adfærdsbehandler, hvis der er adfærd, der bekymre dig og du ikke ved, hvordan du skal håndtere den. Selvom unghundens vilde periode går over igen, kan den problematiske adfærd blive værre, hvis du håndterer den forkert.

Den uundgåelige periode fra hvalp til voksen hund kan være en prøvelse, men den er også ekstrem sjov.

Positive redskaber og visheden om, at den på mange måder trods alt er midlertidig, vil få dig og din hund igennem og ud på den anden side, hvor jeres relation bliver stærkere en nogensinde før.

Den Glade Hundeskole

Tilbyder: Unghundetræning både for de øvede som har deltaget i hvalpetræning og for de uøvede hunde som aldrig har modtaget træning eller forkert træning.

https://dengladehundeskole.dk/hold/unghundetraening-6mdr-12mdr/

https://dengladehundeskole.dk/hold/unghundetraening-oevede/

Vi træner med hunde

Der er masser af leg i træningen, så hund og ejer får mere succes.

På alle hold bliver hundene socialiseret til andre. Vi finder de perfekte legekammerater til hunden.

Del dette:
0
    0
    Din bestilling
    Your cart is emptyReturn to Shop

    Vi anvender cookies for at huske dine indstillinger på dette websted. Vi anvender også populære 3. part softwareløsninger der kan kræve at der indsættes cookies for optimal brugervenlighed, alt afhængigt af hvordan du har indstillet accept af cookies i din browser. Mere information

    Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

    Luk