Teenagerhund – Puberthund

Teenagerhund – Puberthund

Hvorfor er vores teenagerhund-Pubertethund sådan? Hvad sker der? Læs denne artiklen for bedre at forstå hunden.

Når din hvalp kommer i puberteten, vil der uundgåeligt ske store forandringer i dens opførsel. Den er ikke længere kun sød og nuttet, men også noget af en prøvelse.

Dette er helt normalt, og hvis du hjælper din hund gennem denne svære periode på en ordentlig måde, vil i for alvor få knyttet et tæt bånd.

Det er med unghundens pubertetsalder, som det er med børns teenagealder – nogle frygter den, og nogle lærer at leve med den. Vi ved inderst inde, at det kun er en periode, men den kan sætte selv den mest erfarne hundeejers tålmodighed på en gevaldig prøve undervejs.

Hormonerne pumper

Ungsomsfasen, som varer fra omkring eks til 18 måneder, afhænger af race og blanding af racer og er samtidig meget individuel. I den periode bliver hundens hjerne pumpet fuld med en kæmpemæssig mængde hormoner, og det påvirker naturligvis adfærden. Unghunden er under konstant fysisk forandring, samtidig med at den på mange måder mentalt stadig er en hvalp.

Hos hanhundene øges testosteronproduktionen, og det kan give dig udfordringer når i møder andre hanhunde.

Hos tæverne kan den forhøjede produktion af østrogen og progesteron skabe en irritation mod andre hunde, samt et øget ressourceforsvar. Selv den mest sociale og nemme hvalp kan forandre sig drastisk under hormonperioden og blive til en reaktiv, ressourceforsvarende og totalt forstyrret unghund.

Husk det er ikke en sygdom at have hormoner i kroppen – det er i en periode